portfolio blogger

portfolio

Kapitalista

Random gondolatok a pénzről

Friss topikok

tőzsde

Nincs megjeleníthető elem

Mindenféle 2.

2010.12.04. 22:40 | KisKele | Szólj hozzá!

Címkék: usa eu pénz válság nyugdíj állampapír portfolioblogger

Eltelt egy hét, ennek örömére megint szemléztem egy kicsit.

Zajlik az élet. Globálisan és lokálisan egyaránt. Míg a világ folyamatosan az eurozóna tagjainak fizetőképességén parázik, itthon folytatódik a "fülkeforradalom" "gazdasági szabadságharca".

 

Ennek legfontosabb jele, hogy dübörög a nyugdíreform (sőt, nem nálunk egyedül), bár az állami rendszer megkérdőjelezhetetlen stabilitása koránt sem olyan evidens, mint oly sokan hiszik. Ráadásul rendkívül kellemes napot fogtunk ki, és el is kapkodták az államkötvényeket, de azért az elgondolkodtató, hogyha megnézzük az elmúlt pár hét hozamugrását, hogy mennyit is fog megspórolni a költségvetés a nyugdíjvagyon lenyelésével (különösen, hogy a magyar helyzetet elemző hangok egyre nyugtalanabbak). Ráadásul valahogy nem teljesen konzisztens az állami befektetésösztönzés, hiszen szép dolog a rendszeres tájékoztató füzetek nyomtatása, csak valahogy növelné a hatékonyságát a brossúráknak, ha a tényleges intézkedések nem kontráznának rá pár nappal később.

Ezzel párhuzamosan új színekkel gazdagodott a Brüsszel és Budapest közti kommunikációs stílus, ami hosszú távon segítheti egymás jobb megértését és kölcsönös megbecsülését. Különösen, hogy a kormány MNB harcok eldurvulására is számíthatunk a közeljövőben.

R.I.P. KT, élt 2 évet :(

De míg nálunk kicsit elhúzódhat a kilábalás, tőlünk nyugatra egyre inkább valóssággá válik a két sebességes Európa: míg a PIIGS országok és a belgák bajban vannak Németországban egyértelműen vége van a válságnak. Belgium válsága leginkább amiatt sokkoló, hogy az eslő olyan bajban lévő ország, amely nem az eurozóna perifériáján található, bár ha őszinték akarunk lenni, egy olyan ország, ahol évek óta nincs igazán kormány és lakosságának egyik legfőbb elfoglaltsága az ország szétverésére való felkészülés, csoda, hogy eddig működött.

 

 

De az államadósság nem csak az európai országok számára jelent problémát, lassan az amerikaiaknak is szembe kell néznie vele, hogy a gazdasági stimulusoknak is megvan az ára.

Bár sajnos nem sok jó hírről írhattam, de ne felejtsük el a legfontosabbat:
Always look on the broght side of life


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitalista.blog.hu/api/trackback/id/tr442493598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása