portfolio blogger

portfolio

Kapitalista

Random gondolatok a pénzről

Friss topikok

tőzsde

Nincs megjeleníthető elem

Mindenféle

2010.11.26. 19:50 | KisKele | Szólj hozzá!

Címkék: sajtó magyarország eu argentína pénz válság nyugdíj államadósság portfolioblogger

Lassan már én is jelentkezek egy értelmes hosszúságú önálló írással, de így a munkahét végén pihenésképpen inkább szemezgetek egy kicsit az utóbbi napok sajtóterméséből.

Nem meglepő módon szinte minden mértékadó magyar internetes újság, blog és mindenféle egyéb véleménnyilvánító fórum az új "nyugdíjreformot" elemezgeti (főként kritizálja, mint mi is). Fontos, hogy még a hagyományosabb profilú hírportálok is jó minőségű és közérthető elemzéseket jelentetnek meg. A szakcikkek egy része azonban már az argentín példát hozza, aminek megismétlése mindenki számára, aki nézett híradót az elmúlt években világos, hogy rendkívüli izgalmassá tenné elkövetkező éveinket.

Különösen, hogy a remélt haszon nagy része már most látszik, hogy el fog úszni, mert az államadósság finanszírozása nem lesz sokkal olcsóbb , különösen, hogy bóvlit senki nem szeret venni. És ami tovább erodálhatja a kormány elképzeléseit, lehetséges, hogy a pénztári vagyon elszámolása sem lesz épp probléma mentes. És, hogy a magyar részvénypiac a növekvő bizonytalanság, kockázatkerülés és az ír helyzeten kívül is kapjon egy gyomrost, tovább csökken a magyarpiac súlya az MSCI indexben.

Azonban az utóbbi néhány évben annyi a külföldi sajtó számára is érdekességet jelentő hírével ellentétben most nem vagyunk címlapon (még). Az economist ugyan elég részletesen, és sajnos találóan jellemzi a helyzetet, de a külföldi gazdasági sajtó nagy részét annyira nem hozta lázba a magyar kérdés. Sokkal inkább az eurozóna perifériájával és jövőjével foglalkozó cikkek uralják a címlapokat.

Ugyan nem teljesen gazdasági hír, de ajánlanám ezt a kis eszmefuttatást a német és amerikai gazdasági modell összehasonlításáról szigorúan könnyed stílusban.

És végezetül zárjuk a hetet egy kicsit könnyedebben, mindenkinek kellemes hétvégét kívánok a "Fear the Boom and Bust" Hayek vs. Keynes rappel (amit lehet később még feljasználok egy esetleges a válságról úgy általában készülő cikkhez).

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitalista.blog.hu/api/trackback/id/tr962475456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása