portfolio blogger

portfolio

Kapitalista

Random gondolatok a pénzről

Friss topikok

tőzsde

Nincs megjeleníthető elem

Amikor az amerikai pénznyomda segít Magyarországon

2010.12.19. 16:08 | LTCM | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság usa külföld befektetés fed aukció ákk kötvény állampapír spekuláns portfolioblogger

Múlt csütörtökön kifejezetten sikeresnek mondható hosszúlejáratú kötvényaukciót tartott Magyarország. És hogy mi köze mindennek a QE-hez?

 
Első körben a tények:
 
A hároméves (2014/C) kötvényekre a négyszeres túljegyzés után az eredetileg tervezetnél nagyobb mennyiségben, 30 milliárd Ft értékben fogadott el ajánlatokat az ÁKK. Az átlaghozam 7,55% lett, ami 35 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukció eredményénél, amire rányomta bélyegét a nyugdíjpénztárak körüli balhé.
Az ötéves (2016/C) esetében nagyjából kétszeres volt a túljegyzés, az eredetileg tervezett 15 milliárd Ft értékben fogadtak el ajánlatot 7,65%-os átlaghozam mellett, ez 28 bázisponttal jobb a december 2-i aukciónál.
Végül a tízéves (2020/A) kötvény, aminél szintén kétszeres túljegyzés volt. A tervezettnek megfelelően 10 milliárd Ft értékben fogadtak el ajánlatot, 7,77%-os átlaghozammal. Ez 31 bázisponttal jobb az előző aukció eredményénél.
 
Mi állhat a háttérben, hogy ennyit javult a helyzet két hét alatt, miközben a nemzetközi pénzpiacokat gyakorlatilag két hete állóvíz, csend és hullaszag jellemzi?
Egyfelől ugye itt van a kormánynak a belengetett ígérete, mely szerint februárban komoly kiadásoldali strukturális reformcsomagot nyújtanak be. Ennek nyílván volt némi bizalomépítő hatása a külföldi befektetők körében. Másfelől Obama elnök bejelentette, hogy újabb két évre megújítják a Bush kormányzat alatt indított adókedvezmény programot, ami ideiglenes lökést adhatott a nemzetközi kockázatvállalási kedvnek.
Ami azonban igazán érdekes, hogy kik is állhatnak a vevői oldalon.
Mint tudjuk a hazai nyugdíjpénztárak október óta nem jutnak friss forráshoz, csak a lejáró állampapírjaikból juthatnak befektethető tőkéhez, azt azonban a bizonytalanság miatt valószínűleg inkább rövid lejáratú kötvényekbe helyezik.
Sok elemző rámutatott már, hogy habár Magyarország még nem tartozik hivatalosan a bóvli kategóriába, annak határmezsgyéjén vagyunk, és a hozamszintek (igen, a mostaniak is), illetve az országkockázati felár is olyan szinteken vannak, mintha már nem lennénk befektetési kategóriában.
 
És itt jön képbe a FED 600 milliárdos csomagja.
 
Egy a Bloombergnek nyilatkozó elsődleges forgalmazó (aki valóban tudhatja, kik állnak a vételi oldalon) frappánsan foglalta össze a dolgokat. Az amerikai pénznyomda által létrehozott likviditás keresi a magasabb hozamkörnyezetet, és ezek a befektetők most szerencsére Magyarországot találták meg.
Szeretném egy érdekes dologra felhívni a figyelmet. Orbán Viktor maga is mindig kihangsúlyozta, -különösen az IMF-fel való tárgyalások megszakadása után- Magyarország célja, hogy a piacokról finanszírozza magát. Csakhogy erről a bizonyos piacról a legnagyobb hazai szereplőket a nyugdíjpénztárak szemében a kormányzat iktatta ki. Mivel a bankok ilyen hosszú papírokba nem fektetnek szívesen likviditási okok miatt, hazánk innentől kezdve csak a külföldre támaszkodhat államadóssága finanszírozásában. Az ország besorolását övező bizonytalanság miatt a konzervatívabb befektetési alapok (külföldi nyugdíjpénztárak, long only alapok stb.) már csökkentették itteni kitettségeiket, és a vásárlók inkább az amúgy is nagyobb kockázatot vállaló befektetők, mint például a hedge fundok. Azaz a jelen helyzetben nem másra számíthatunk, hogy megvegye állampapírjainkat, mint a közellenségnek kikiáltott „gonosz spekulánsokra”. Egyelőre hajtja őket az, hogy a FED-nek köszönhetően az USA-ban olcsó forráshoz juthatnak, amit nyílván minél nagyobb haszonnal akarnak majd megforgatni, akár kicsit nagyobb kockázat árán is, és jelen esetben szerencsénkre épp hazánkat szemlélték ki. Ugyanakkor pont ők azok, akik ha csalódnak, akkor szívbaj nélkül szabadulnak majd meg papírjaiktól, aminek igen kellemetlen következményei is lehetnek majd.
 
Reméljük Magyarországnak sikerül helyreállítania majd a bizalmat, hogy a kockázatkerülőbb befektetők is visszatérjenek majd a piacunkra, hogy egy nagy valószínűséggel bekövetkező nemzetközi befektetői hangulatromlást is át tudjunk vészelni komolyabb gondok nélkül. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitalista.blog.hu/api/trackback/id/tr152526003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása