portfolio blogger

portfolio

Kapitalista

Random gondolatok a pénzről

Friss topikok

tőzsde

Nincs megjeleníthető elem

Újabb külföldi játékos a hazai kötvénypiacon

2011.01.10. 19:54 | LTCM | Szólj hozzá!

Címkék: magyarország külföld ákk állampapír kötvénypiac portfolioblogger goldmansachs

Minden különösebb hírverés vagy nagybejelentés nélkül, új külföldi szereplővel bővült a magyar kötvénypiaci elsődleges forgalmazók csapata. Nem is akárkivel.

 
Az ÁKK honlapján a Nomura és a RBS után most már a Goldman Sachs neve is ott szerepel az elsődleges forgalmazók között (illetve a BÉT honlapján is fent vannak természetesen a tőzsdei kereskedő cégek listáján). A Goldmant senkinek nem kell bemutatni; a nemzetközi tőke és pénzpiacok egyik, ha nem a legnagyobb szereplője. A nálunk is bemutatott humoros FED-es videóban is őket emlegették név szerint az amerikai primary dealerek közül, nem véletlenül.
 
Az ÁKK részéről érthető a lépés, hogy egyre több, itteni irodával nem is rendelkező külföldi szereplőt kíván bevonni a hazai kötvénypiacra, valószínűleg nem a GS volt az utolsó fecske (kérdés persze az is, jelen körülmények között külföldön mennyire látnak fantáziát a magyar kötvénypiacban). Mint azt már mások is, és mi is írtuk korábban, a nyugdíjpénztárak leépítésével Magyarországnak a kötvénykibocsátásokkor ismét egyre erőteljesebben a külföldi finanszírozásra kell támaszkodnia, amihez jól jöhetnek a Londonban ülő traderek.
 
Az esetleges egyre több külföldi belépő ellenére magyar kötvénypiacot legalább az euró-csatlakozásáig -ami legfrissebb állás szerint 2019 lehet- várhatóan továbbra is a hazai székhellyel rendelkező cégek fogják vezetni. Ennek okai sok más tényező mellett, hogy helyi pénzpiaci műveleteket végeznek -melyekhez maguk is használják az állampapírokat - illetve az emiatti jelentősen nagyobb forinthozzáférésük is.
 
Itthon az ÁKK az elsődleges forgalmazókat az aukciókon elért részesedésük alapján rangsorolja, ami logikus annak fényében, hogy a másodpiaci forgalom meghatározó része OTC piacon történik. Ezen adatok alapján az elsődleges forgalmazói rangsor 2010 első félévében így nézett ki (forrás: akk.hu):
 
Magyar Államkötvény
 
1. Raiffeisen Bank
2. MKB Bank Zrt.
3. ERSTE Befektetési Zrt.
4. K&H Bank
5. Deutsche Bank
 
Diszkont Kincstárjegy
 
1. K&H Bank
2. UniCredit Bank
3. ING Bank N.V.
4. ERSTE Befektetési Zrt.
5. Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt
 
A Nomura és az RBS csak 2010 második félévétől kapott tagságot, így érdekes lesz majd megtekinteni a 2010-es teljes évi rangsort, hogy hogyan szerepeltek új belépőként.
 
Szigorúan csak érdekességképen megnéztük, az eurózóna tag és magas adósbesorolással rendelkező Ausztriában hogyan alakult ez a rangsor, ahol huszonhárom primary dealer van, melyeknek kevesebb mint a fele osztrák székhelyű. Az erről szóló Bloomberg tudósítás szerint az Osztrák Államfinanszírozási Hivatal (ÖBFA) sokkal több dolgot vizsgál a lista összeállításánál: az első és másodlagos piaci forgalom mellett a jegyzett spreadeket, a kereskedési idő hosszát és egyéb „minőségi tényezőket” is figyelembe vesznek. Érezhető, hogy itt azért szubjektív szempontok is meghatározóak lehetnek. Ezek alapján a 2010-es osztrák elsődleges forgalmazói rangsor a következőképpen alakult(forrás: oebfa.co.at, zárójelben a 2009-es helyezés):
 
1. Deutsche Bank (6.)
2. BNP Paribas (3.)
3. HSBC France (1.)
4. Goldman Sachs (5.)
5. Morgan Stanley (2.)
6. Société Générale (20.)
7. Citigroup (4.)
8. Royal Bank of Scotland (7.)
9. Erste Group (18.)
10. Nomura (11.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitalista.blog.hu/api/trackback/id/tr792574982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása