portfolio blogger

portfolio

Kapitalista

Random gondolatok a pénzről

Friss topikok

tőzsde

Nincs megjeleníthető elem

Állatfarm 2010: Orwell pokla valóra válik

2010.11.25. 15:13 | Orwell's hell | 1 komment

Címkék: államosítás orwell állatfarm

Előre bocsátom, ha van olyan polgártársunk, aki esetleg nem olvasta az Állatfarmot, akkor sürgősen tegye meg. Mindjárt helyén is fogja kezelni a magyar történéseket. Most tömörítve és párhuzamot vonva bemutatom a lényeget. Lassan mondom, hogy mindenki értse: a disznók (Fidesz) fellázadtak és elűzték az embereket (MSZP) az Állatfarmról (Magyarország), mivel riogatták az állatokat (magyar lakosság) mindenféle veszéllyel (kommunizmus, lopás, stb.). Végül Napóleon elvtárs (Orbán Viktor) vette át a vezetést. Azt kommunikálták az állatok felé, hogy mindent megbeszélnek és mindenről együtt döntenek (Nemzeti Együttműködés Rendszere). Lépésenként vezettek be intézkedéseket, mint például mindenkinek be kell szolgáltatnia a terméséből, különböző indokokra hivatkozva. Az elején felállított hét szabályukból, amit fel is festettek a kerítésre, a végén csak egy lett, ami eredetileg fel se volt festve: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”. És már ott tartunk, ahol Orwell befejezte a művet: kívülről szemlélődünk és nem tudjuk eldönteni, hogy most ki disznó és ki ember (ki lop, ki államosít, ki kommunista).

A fent leírtak alapján azt feltételezem, hogy a Fidesz vezetése is olvasta az Állatfarmot, a kérdés már csak az, vajon az 1984-et is olvasták-e, mert akkor szép új világ elé nézünk.
 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitalista.blog.hu/api/trackback/id/tr302472701

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - TARTALOMSZOLGÁLTATÓK 2010.12.04. 08:00:11

John Hurt Winston Smith szerepében (Michael Radford | 1984).Hérakleitosz szerint az alvóknak külön világaik vannak, míg az ébren lévőknek egy és közös a világuk. Csábító gondolat, hogy a művészet ébreszt, a propaganda pedig elaltat bennünket. Csábító g...

Trackback: Matolcsy György és az állami garanciavállalás 2010.11.28. 12:56:28

- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.11.28. 16:15:04

a léptékek ill nagyságrendek mások.
így (sajnos) nem lehet értelme a hasonlatnak.
süti beállítások módosítása